Nyári naplementék, amikor a kert tele van érett zöldségekkel, a levegőben pedig a frissen vágott fű és a nap melege keveredik – ezek azok a pillanatok, amikor az ember szinte érzi a zakuszka illatát. Ez az ínycsiklandó, selymes krém, ami a balkáni konyha egyik ékköve, tökéletes arra, hogy megőrizzük a nyár ízeit, és a hideg téli napokon is élvezhessük őket.
A zakuszka befőzés nem csupán egy recept, hanem egy kis varázslat: ahogy a zöldségek és fűszerek találkoznak az üvegben, egy igazi ízkavalkád születik. Csatlakozz hozzánk, és fedezzük fel együtt ennek a különleges ételnek a titkait, ami egyszerre kényezteti az ízlelőbimbókat és melengeti a lelket!
Hozzávalók:
- 1 kg vöröshagyma apróra vágva
2 dl olívaolaj
- 0,5 kg pritaminpaprika apróra összevágva
- 1 fej fokhagyma megpucolva
- 1 kg paradicsom passzírozva
- 1 kg kápiaparika
- 2 kg padlizsán
- só ízlés szerint
- zellerlevél
- petrezselyemzöld

A zakuszka készítés első lépése
Először is, fogjuk a csillogó, megmosott kápia paprikákat és padlizsánokat, majd szépen elrendezzük őket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Ezután a sütőbe kerülnek, ahol 200 fokon, nagyjából egy órán keresztül sülnek, amíg a héjuk kezd sötétedni és feketére pirulni. (Kérlek vedd figyelembe, hogy minden sütő más! Lehet, hogy neked rövidebb, vagy akár hosszabb időre lesz szükséged. Ez a jelenség nem csupán látványos, de fantasztikus ízeket is ígér a zakuszkánkhoz. Ilyenkor az egész konyha megtelik a sült paprika és padlizsán édes, füstös illatával – már ettől összefut az ember szájában a nyál!
Amíg a sütőben pirultak a zöldségek, addig sincs megállás! Elő a serpenyővel, egy kis olívaolajat bele, majd jöhet a finomra vágott vöröshagyma. Addig pároljuk, amíg szép üveges nem lesz. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott pritamin paprikát, a fokhagymagerezdeket, valamint a sűrű paradicsomlét. Az egészet megbolondítjuk egy csipet sóval, néhány zellerlevéllel és egy kis petrezselyemzölddel, majd hagyjuk, hogy szépen rotyogjon. Az ízek lassan összeérnek, és a zakuszka ízvilágának alapjai máris formálódnak a fazékban.



Jöhetnek a sült zöldségek!
Eközben a paprikák és padlizsánok szépen megsülnek a sütőben, így kivesszük őket, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Épp csak annyira, hogy ne égesse meg a kezünket. Amikor már kezelhető hőmérsékletűek, lehúzzuk a bőrüket és héjukat. Ezután a rotyogó kulimászhoz adjuk őket, hogy minden íz összeérjen. Az illatok most már igazán ellenállhatatlanok!

Az utolsó simítások
Hagyjuk még pár percig főni, hogy az ízek teljesen összeérjenek. Közben fertőtlenítjük az üvegeket, hogy minden készen álljon a befőzéshez.
Amikor a finomság már egy ideje rotyog a fazékban, levesszük a tűzről, és botmixerrel alaposan összeturmixoljuk. Ezután visszatesszük a tűzre, és még egy kicsit hagyjuk pöfögni, hogy a zakuszka tökéletes állagot kapjon.
Végül a sterilizált befőttes üvegekbe töltjük a zakuszkát, rácsavarjuk a tetejüket, és 5 percre fejjel lefelé fordítjuk őket. Ezután száraz dunsztba helyezzük az üvegeket, ahol hagyjuk teljesen kihűlni.
Élvezzük a zakuszka ízeit
Ahogy az üvegek szépen sorakoznak a dunsztban, elégedetten hátradőlhetünk, hiszen egy újabb adag házi finomság készült el. A zakuszka receptünk különlegessége, hogy semmilyen tartósítószert nem használunk, így biztosak lehetünk benne, hogy csak a természetes ízek kerülnek az üvegekbe.
Mivel egy kicsi zakuszka kimaradt, nem bírtuk ki, hogy meg ne kóstoljuk: friss kenyérre kentük, és már az első falatnál megállapítottuk, hogy mennyei lett! Most már tényleg alig várjuk, hogy a téli hónapokban ezek az üvegek kinyíljanak, és újra megízlelhessük a nyár zamatát. Egészségetekre!
