Fahéjas birskörte almával

Minden évben szép termés van a birskörte fámon. A birs gyümölcsöt nyersen nem szoktuk fogyasztani. A kompót, birsalma sajt és birs lekváron kívül van egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető finomság. Sütőben sült birsalma.

Minden évben szép termés van a birskörte fámon. A birs gyümölcsöt nyersen nem szoktuk fogyasztani. A kompót, birsalma sajt és birs lekváron kívül van egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető finomság. Sütőben sült birsalma.
Idén nagyon szép, hiba nélküli birskörték teremtek. Ez azért nagy öröm, mert könnyebb hámozni, megpucolni őket, mint amikor kukacos részeket kell kivagdosni az amúgy is nehezen kezelhető gyümölcsből.

A birskörte csak alakjában különbözik a birsalmától, íze, illata ugyanolyan.

Egy szép nagy birskörtét négy részre vágtam a legnagyobb késemmel. Így könnyebb megpucolni, a magházat kivágni. Szeletekre vágtam és hagyományos zománcos tepsibe tettem. Az ízek harmóniája miatt alma szeleteket is szoktam rá tenni.

Fahéjjal és finomítatlan nádcukorral meghintem és beteszem a sütőbe. A gyümölcsök nedvességétől függ a sütés utáni állaga a finom édességnek, ami sütemény helyett is megállja a helyét. A változatosság jegyében tízórai is lehet az iskolában, ha egy formás kis dobozban csomagoljuk a csemetének.

Küldd el másoknak is:

Facebook
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Meríts ihletet ezekből is!

Világító ház-mintás töklámpás sötétben, kézzel faragott sütőtök gyertyalánggal megvilágítva

Töklámpás – a magyar legendák fényében

„Fénylik, mint Salamon töke.”
Ki ne hallotta volna ezt a különös mondást?
A legtöbben mosolyognak rajta, kevesen tudják azonban, honnan ered.
Egy régi legenda szerint a visegrádi toronyban raboskodó Salamon király celláját egy éjszaka töklámpások fénye világította meg.

Tovább olvasom