Eperrel indul a nyár – mi így védjük meg a termést a rigóktól

Az eper az első gyümölcs, ami végre újra nyárízt hoz a kertből. Nálunk minden évben ő nyitja meg a szezont, és akár kertbe ültetve, akár dézsában, akár egy napos erkélyen is nevelhető – különösebb szakértelem nélkül is bőven terem.

Egy valaki azonban minden évben versenyre kel velünk: a rigó. Az édes, piros gyümölcs neki is kedvence, és nem rest az utolsó pillanatban lecsapni a legszebbekre. A megoldás? Idén előbb léptünk: hálóval borítottuk a sorokat, és úgy tűnik, most mi nyertünk. Végre nem csak nézegetni, hanem szüretelni is volt mit!

Frissen szedett eper egy zománcos tálban, háttérben madárhálóval védett eperágyás a kertben.
Házi eperlekvárral töltött üvegek virágmintás tetőpapírral, csíkos textilen egy fa padon elrendezve.

Annyi eper termett, hogy nemcsak frissen ettük, turmixoltuk és sütibe tettük, de lekvár is készült belőle – pektinnel és nádcukorral, ahogy szeretjük.

Tipp: Ha szeretnél idén isteni házi eperlekvárt főzni, kezdd a madarak kizárásával – különben csak nézheted, ahogy ők lakmároznak!

🍓 Gyors eperdzsem recept

Íme a mi receptünk, ha te is szívesen elkészítenéd:

Hozzávalók:
– kb. 3 kg eper
2 csomag Dr. Oetker pektin
– kb. 60 dkg cukor (ízlés szerint módosítható)

Elkészítés:
Az epret megtisztítjuk, összetörjük vagy botmixerrel pépesítjük. A pektint elkeverjük kevés cukorral, majd az eperhez adjuk, és forrástól számítva 1-2 percig főzzük. Ezután belekeverjük a maradék cukrot, újraforraljuk, és még 3-5 percig rotyogtatjuk. Forrón, tiszta üvegekbe töltjük, fejtetőre állítjuk pár percre – és már kész is!

Egy reggelizőasztalon két szelet barna kenyér látható, vastagon megkenve élénkpiros eperlekvárral. A kenyerek egy fehér tányéron vannak, mellette egy piros málnamintás szalvéta, és egy befőttesüveg, amelyben szintén eperlekvár van, benne egy kanállal. A háttérben zöld, fás kert sejlik fel, nyugalmat árasztó nyári hangulatban.

Küldd el másoknak is:

Facebook
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Meríts ihletet ezekből is!

Világító ház-mintás töklámpás sötétben, kézzel faragott sütőtök gyertyalánggal megvilágítva

Töklámpás – a magyar legendák fényében

„Fénylik, mint Salamon töke.”
Ki ne hallotta volna ezt a különös mondást?
A legtöbben mosolyognak rajta, kevesen tudják azonban, honnan ered.
Egy régi legenda szerint a visegrádi toronyban raboskodó Salamon király celláját egy éjszaka töklámpások fénye világította meg.

Tovább olvasom