Magyarországon a farsangi fánk hagyománya szorosan kapcsolódik a téli ünnepekhez és a falusi bálokhoz. Régen a fánksütés igazi közösségi esemény volt, ahol a családok és barátok együtt készítették el a finomságot, miközben énekeltek, táncoltak és mulatoztak.
Manapság a farsangi fánk készítése inkább otthoni tevékenységgé vált, de a hagyományos ízekkel és egy spontán vicces öltözékkel könnyedén megidézhetjük a farsang vidám hangulatát is.
Idén úgy döntöttünk, hogy egy kis kísérletezéssel dobjuk fel a farsangi fánksütést: kipróbáltuk, milyen lesz a fánk, ha sütőben sütjük meg. A tésztát megfeleztük, egyik részét hagyományosan, bő olajban sütöttük, míg a másikat a sütőben készítettük el. Így egyszerre tesztelhettük, mennyiben más az íz, az állag és az élmény a kétféle elkészítési mód között. Íme a recept és a tészta elkészítésének lépései:
Hozzávalók
- 3,5 dl tej
- 1 db tojás
- 0,5 dl olaj
- 50 dkg liszt
- 1 zacskó instant élesztő
- 1 evőkanál cukor
- citromhéj
- (esetleg rum, mazsola, ha szeretnéd egy kicsit megbolondítani)

A tészta elkészítése igazán egyszerű, hiszen csak össze kell keverni az alapanyagokat. Én általában robotgépet használok, mert gyorsabb és kényelmesebb, de kézzel is könnyen össze lehet gyúrni. Ha robotgéppel dolgozom, mindig a folyékony hozzávalókat teszem alulra, a szárazakat pedig fölé úgy, hogy azok elkülönüljenek egymástól. Ha kézzel készítem, akkor fordítva: először a száraz alapanyagokat szórom a tálba, és fokozatosan dolgozom bele a folyékonyakat. Nem készítek külön kovászt, mert a tészta szépen megkel akkor is, ha minden hozzávalót egyszerre összegyúrok.


Miután a tésztát összedolgoztuk, letakarva pihentetjük. Körülbelül egy óra alatt szépen megkel, és a duplájára nő.



Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk – bár én most egy kicsit túlnyújtottam, de így is finom lett! Ezután pohárral vagy pogácsaszaggatóval szépen kiszaggatjuk a fánkokat.



Ezután jött a kétféle sütési mód tesztje. A fánkok egyik részét bő olajban sütöttük, a másikat pedig tepsire raktuk és sütőben sütöttük meg – légkeveréssel 200 fokon. Kíváncsian vártuk, melyik lesz a nyerő!




Amikor összehasonlítottuk a kétféleképpen sült fánkot, hamar kiderült, hogy az olajban sült változat lágyabb és puhább lett, az állaga is sokkal jobban hasonlított a hagyományos fánkra. A sütőben sült verzió ezzel szemben kicsit tömörebb volt, a külseje pedig enyhén ropogós. Így is finom lett, és talán megéri ezt a kompromisszumot, ha az egészségesebb étkezés a cél. Sőt, ebben a formában talán gyakrabban rászánjuk magunkat, hogy ne csak évente egyszer süssünk fánkot!
A farsang nemcsak a finom fánkokról, hanem a kreatív jelmezekről is szól, amelyekkel igazán színesíthetjük ezt az időszakot. Ha te is fiús anyuka vagy, és éppen ötleteket keresel, nézd meg a Minecraft jelmez készítéséről szóló videónkat! Egy egyszerű és látványos megoldást mutatunk, amivel garantáltan sikert arathatsz a gyerekek körében. Kattints ide, és meríts inspirációt a farsangi készülődéshez!