Az idei kertészkedésünk is tartogatott meglepetéseket. Az időjárás, akárcsak az utóbbi években, most sem volt kegyes: a tavasz bőséges csapadéka után a nyár közepére az aszály uralta a helyzetet, ami sajnos meglátszott a termésen is. Lássuk, mik voltak a pozitívumok és a kihívások a kertünkben!
A kihívások:
A zöldségekkel idén nem voltunk szerencsések. A borsótermés messze elmaradt a várttól, alig néhány zacskóval sikerült betenni a fagyasztóba.

A zöldbab ugyan szépen indult, de a locsolás kevésnek bizonyult, így a mennyiség tekintetében nem érte el a tavalyit, bár a minőségre nem lehet panasz.

A cékla és a cukkini szinte említésre sem méltó, hiszen alig termett valami. A cukkini bokrok a mindennapos locsolást is nehezen hálálták meg, a termés szinte elenyésző volt. A paradicsom és paprika szintén gyengélkedtek, a fagyasztóba idén sajnos lecsó nem került.
A sikerek:
De szerencsére nem minden ment rosszul! A szabadföldi eper ágyásaink idén fantasztikus termést hoztak. Rengeteg epret ettünk, lekvárt főztünk, és imádtuk a friss eperturmixot. Szeptemberben még egy ágyást is telepítettünk, remélve, hogy jövőre a fagyasztóba is jut.


A magaságyásban is szép termések voltak, bár többet kellett locsolni, mint tavaly. A dughagyma és a tépősaláta ismét hozta a formáját, szépen termett, és a bazsalikomunk is ontotta a leveleket – szárított fűszerből egész nyárig nem lesz hiány.



Az igazi szenzáció azonban a dinnye volt, amit idén ültettünk először! Bár a palánták megsínylették a kiültetést, a magról vetett dinnyék csodásan fejlődtek, és végül három szép dinnyét sikerült betakarítani.






A koktélparadicsom a magaságyásban messze túlszárnyalta a szabadföldi társait, bár a hernyókkal keményen meg kellett küzdenünk.


Gyümölcseink:
A gyümölcsfák idén is jól teljesítettek, sárgabarack kivételével a termés minden gyümölcsfán bőségesebb volt, mint tavaly. Őszibarackból, szilvából, szederből, nyári körtéből befőzésre is jutott, és a szőlőből is rengeteg finomságot készítettünk: lekvárt, csatnit, befőttet, sőt, még mustot is préseltünk.




Az őszre várt mogyorót idén már augusztus közepén elkezdtük szedni – a meleg miatt egy hónappal hamarabb kezdett hullani a szokásosnál.
Összegzés:
Az idei év egyik legfontosabb tanulsága, hogy a fák és bokrok sokkal jobban tűrték az ingadozó időjárást, mint a kis gyökérzetű zöldségeink, és több termést is hoztak. Reméljük, hogy jövőre a kertünk zöldségei is jobban viselik majd az időjárás szeszélyeit, és több sikerben lesz részünk!