A rukkola karakteres, enyhén csípős íze különlegessé teszi ezt az egyszerű szószt. Tésztára kanalazva, pirítósra kenve, salátákhoz, húsok mellé vagy akár mártogatóként is tökéletes.
És itt jön a lényeg: nem csak bazsalikomból lehet pesztót készíteni!
Mi már próbáltuk snidlingből is, és hamarosan érkezik a céklalevél-változat is. Ha van otthon valami zöld, ami friss és ízes, szinte biztos, hogy pesztóként is megállja a helyét.
🌿 Rukkolás pesztó recept
Hozzávalók:
1 csomag (kb. 50–75 g) friss rukkola
1–2 gerezd fokhagyma
30 g pirított dió (vagy fenyőmag, napraforgómag is jó)
40–50 g reszelt parmezán
kb. 1 dl olívaolaj
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
opcionálisan: pár csepp citromlé vagy reszelt citromhéj
Elkészítés:
A diót száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
Az összes hozzávalót egy késes aprítóba tesszük.
Az olívaolajat fokozatosan adagoljuk, amíg a kívánt krémes állagot el nem érjük.
Sóval, borssal és egy kis citromlével beállítjuk az ízt – kész is!
Hűtőben néhány napig eláll, de nálunk ez ritkán történik meg – rendszerint elfogy, mire másnap újra kinyitnánk az üveget.
Ha még nem próbáltál alternatív zöldekből pesztót készíteni, most itt az ideje! A rukkola után jöhet például petrezselyem, snidling, sőt, salátalevél vagy céklazöld is. Bátran kísérletezz!
Van egy saját, különleges pesztóötleted? Írd meg nekünk kommentben – kíváncsian várjuk, kinek mi vált be!