Megtanultuk nagymamám receptjét: így lesz tökéletes a hájas tészta

A hájas tészta igazi klasszikus sütemény, amely nagymamáink konyháját idézi. Az omlós, réteges tészta különleges textúráját a sertésháj adja, ami sokak számára meglepő alapanyag lehet, de éppen ettől lesz utánozhatatlanul finom. Mi most először készítettük el, méghozzá nagymamám kézzel írott receptje alapján. Megosztjuk veletek a tapasztalatainkat és a pontos receptet, hogy ti is bátran kipróbálhassátok!

A hagyományos hájas tészta varázsa

A hájas tészta igazi klasszikus sütemény, amely nagymamáink konyháját idézi. Az omlós, réteges tészta különleges textúráját a sertésháj adja, ami sokak számára meglepő alapanyag lehet, de éppen ettől lesz utánozhatatlanul finom. Mi most először készítettük el, méghozzá nagymamám receptje alapján, és megosztjuk veletek a tapasztalatainkat, hogy ti is bátran nekiláthassatok!

Ha inkább videóban néznéd meg a folyamatot, itt találod a részletes bemutatónkat: Hagyományos hájas tészta

Mi is az a hájas tészta?

A hájas tészta a régi idők egyik kedvenc süteménye, amely főleg ünnepeken, disznóvágás után vagy télen készült, amikor friss háj állt rendelkezésre. Az alaprecept hasonló a leveles tésztához, de sokkal lágyabb, omlósabb a végeredmény. A legtöbbször lekvárral vagy egyéb töltelékkel készül, majd porcukorral meghintve tálalják.

Hájas tészta recept – ahogy mi készítettük

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt

  • 50 dkg háj

  • 3 evőkanál 20%-os ecet

  • 2 tojássárgája

  • 0,5 dkg só

  • 5 dkg cukor

  • Kb. 2,5 dl langyos víz

  • Tölteléknek: baracklekvár

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A hájat 3 evőkanál ecettel és 25 dkg liszttel jól kigyúrjuk. Laposra, tégla alakúra formázzuk, majd hűtőbe tesszük.

  2. A maradék 45 dkg lisztet a tojássárgájákkal, sóval, cukorral és annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy rétestészta keménységű legyen. Alaposan kidolgozzuk hólyagosra, majd letakarva 15 percig pihentetjük.

  3. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, a közepére helyezzük a hideg hájas tésztát. Az oldalakat sorrendben ráhajtjuk: először a szemközti oldalt, majd az alsót, végül a bal és jobb oldalt.

  4. Újabb 15 perc pihentetés után kinyújtjuk és ismét összehajtogatjuk ugyanebben a sorrendben. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük.

  5. A harmadik nyújtás és pihentetés után a tésztát tetszőleges formára vágjuk. Mi baracklekvárral töltöttük és batyu alakúra formáztuk.

  6. 180°C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses módban aranybarnára sütjük.

  7. A kész süteményeket porcukorral meghintve tálaljuk, de ezt el is hagyhatjuk.

.

Tippek és gyakori hibák

  • A hájat mindig hidegen kell tartani, különben a tészta nem lesz megfelelő állagú.

  • Ne spórolj a pihentetési idővel! Ettől lesz igazán réteges és omlós a végeredmény.

  • Ne dolgozd túl a tésztát, mert akkor kemény lehet a végeredmény.

  • Használj jó minőségű baracklekvárt vagy más tölteléket, mert ez adja meg az édesség karakterét.

Kézzel írt hájas tészta recept

Egy kis személyes emlék

Ez a recept különösen kedves számomra, mert nagymamám kézzel írott receptes füzetéből származik. Ő maga rendszeresen készítette ezt a süteményt, és a hagyományt édesanyám is továbbviszi, hiszen azóta is süt hájas tésztát a családnak. A recept mai napig használatban van, és nagy öröm számomra, hogy most én is kipróbálhattam. A kézírásával írt receptet meg is őriztem, és ezzel a bejegyzéssel szeretném továbbvinni ezt a családi hagyományt.

Összegzés

Első hájas tésztánk elkészítése izgalmas kihívás volt, és a végeredmény magáért beszélt: omlós, réteges és isteni finom sütemény lett belőle! Ha még nem próbáltad, bátran vágj bele te is, mert bár időigényes, a folyamat nem bonyolult, és megéri a fáradozást.

További receptekért és kreatív ötletekért kövess minket itt a weboldalon, vagy a közösségi oldalakon!

YouTube csatorna 
Pinterest
Facebook

 

Darált sertésháj
Tisztított, ledarát sertésháj
Hájas tészta batyuk tálban
Elkészített, adagolt hájas tészta
Adagolt, csomagolt hájas tészta

Küldd el másoknak is:

Facebook
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Meríts ihletet ezekből is!

Kerti kártevők ellen katica és növénytársítás

Kerti kártevők elleni védekezés – a mi vegyes módszereink

Ahogy tavasszal életre kel a kert, nemcsak a virágok és friss zöld levelek bukkannak elő, hanem sajnos a kártevők is. Az enyhébb telek miatt egyre több rovar telel át, így egyre korábban és nagyobb erőkkel indul a támadás a veteményes és a gyümölcsfák ellen is. De van jó hírünk: nem kell egyből vegyszerekhez nyúlni!

Tovább olvasom