A hagyományos hájas tészta varázsa
A hájas tészta igazi klasszikus sütemény, amely nagymamáink konyháját idézi. Az omlós, réteges tészta különleges textúráját a sertésháj adja, ami sokak számára meglepő alapanyag lehet, de éppen ettől lesz utánozhatatlanul finom. Mi most először készítettük el, méghozzá nagymamám receptje alapján, és megosztjuk veletek a tapasztalatainkat, hogy ti is bátran nekiláthassatok!
Ha inkább videóban néznéd meg a folyamatot, itt találod a részletes bemutatónkat: Hagyományos hájas tészta
Mi is az a hájas tészta?
A hájas tészta a régi idők egyik kedvenc süteménye, amely főleg ünnepeken, disznóvágás után vagy télen készült, amikor friss háj állt rendelkezésre. Az alaprecept hasonló a leveles tésztához, de sokkal lágyabb, omlósabb a végeredmény. A legtöbbször lekvárral vagy egyéb töltelékkel készül, majd porcukorral meghintve tálalják.
Hájas tészta recept – ahogy mi készítettük
Hozzávalók:
70 dkg liszt
50 dkg háj
3 evőkanál 20%-os ecet
2 tojássárgája
0,5 dkg só
5 dkg cukor
Kb. 2,5 dl langyos víz
Tölteléknek: baracklekvár
Elkészítés lépésről lépésre:
A hájat 3 evőkanál ecettel és 25 dkg liszttel jól kigyúrjuk. Laposra, tégla alakúra formázzuk, majd hűtőbe tesszük.
A maradék 45 dkg lisztet a tojássárgájákkal, sóval, cukorral és annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy rétestészta keménységű legyen. Alaposan kidolgozzuk hólyagosra, majd letakarva 15 percig pihentetjük.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, a közepére helyezzük a hideg hájas tésztát. Az oldalakat sorrendben ráhajtjuk: először a szemközti oldalt, majd az alsót, végül a bal és jobb oldalt.
Újabb 15 perc pihentetés után kinyújtjuk és ismét összehajtogatjuk ugyanebben a sorrendben. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük.
A harmadik nyújtás és pihentetés után a tésztát tetszőleges formára vágjuk. Mi baracklekvárral töltöttük és batyu alakúra formáztuk.
180°C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses módban aranybarnára sütjük.
A kész süteményeket porcukorral meghintve tálaljuk, de ezt el is hagyhatjuk.
.
Tippek és gyakori hibák
A hájat mindig hidegen kell tartani, különben a tészta nem lesz megfelelő állagú.
Ne spórolj a pihentetési idővel! Ettől lesz igazán réteges és omlós a végeredmény.
Ne dolgozd túl a tésztát, mert akkor kemény lehet a végeredmény.
Használj jó minőségű baracklekvárt vagy más tölteléket, mert ez adja meg az édesség karakterét.

Egy kis személyes emlék
Ez a recept különösen kedves számomra, mert nagymamám kézzel írott receptes füzetéből származik. Ő maga rendszeresen készítette ezt a süteményt, és a hagyományt édesanyám is továbbviszi, hiszen azóta is süt hájas tésztát a családnak. A recept mai napig használatban van, és nagy öröm számomra, hogy most én is kipróbálhattam. A kézírásával írt receptet meg is őriztem, és ezzel a bejegyzéssel szeretném továbbvinni ezt a családi hagyományt.
Összegzés
Első hájas tésztánk elkészítése izgalmas kihívás volt, és a végeredmény magáért beszélt: omlós, réteges és isteni finom sütemény lett belőle! Ha még nem próbáltad, bátran vágj bele te is, mert bár időigényes, a folyamat nem bonyolult, és megéri a fáradozást.
További receptekért és kreatív ötletekért kövess minket itt a weboldalon, vagy a közösségi oldalakon!
YouTube csatorna
Pinterest
Facebook


