Farsangi fánk kétféleképpen – hagyományos vs. sütős verzió

A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyó keddig tartó időszak, amelyet világszerte a vidámság, a mulatságok és a bőség ünnepeként tartanak számon. A tél búcsúztatásának és a tavasz várásának részeként ebben az időszakban számos néphagyomány éled újjá, melyek közé tartozik a fánksütés is. A farsangi fánk a bőség és gazdagság szimbóluma, amely a hagyomány szerint szerencsét és jólétet hoz.

Magyarországon a farsangi fánk hagyománya szorosan kapcsolódik a téli ünnepekhez és a falusi bálokhoz. Régen a fánksütés igazi közösségi esemény volt, ahol a családok és barátok együtt készítették el a finomságot, miközben énekeltek, táncoltak és mulatoztak.

Manapság a farsangi fánk készítése inkább otthoni tevékenységgé vált, de a hagyományos ízekkel és egy spontán vicces öltözékkel könnyedén megidézhetjük a farsang vidám hangulatát is.

Idén úgy döntöttünk, hogy egy kis kísérletezéssel dobjuk fel a farsangi fánksütést: kipróbáltuk, milyen lesz a fánk, ha sütőben sütjük meg. A tésztát megfeleztük, egyik részét hagyományosan, bő olajban sütöttük, míg a másikat a sütőben készítettük el. Így egyszerre tesztelhettük, mennyiben más az íz, az állag és az élmény a kétféle elkészítési mód között. Íme a recept és a tészta elkészítésének lépései:

Hozzávalók

  • 3,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 zacskó instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • citromhéj
  • (esetleg rum, mazsola, ha szeretnéd egy kicsit megbolondítani)
Sütőben vagy olajban sült farsangi fánkok

A tészta elkészítése igazán egyszerű, hiszen csak össze kell keverni az alapanyagokat. Én általában robotgépet használok, mert gyorsabb és kényelmesebb, de kézzel is könnyen össze lehet gyúrni. Ha robotgéppel dolgozom, mindig a folyékony hozzávalókat teszem alulra, a szárazakat pedig fölé úgy, hogy azok elkülönüljenek egymástól. Ha kézzel készítem, akkor fordítva: először a száraz alapanyagokat szórom a tálba, és fokozatosan dolgozom bele a folyékonyakat. Nem készítek külön kovászt, mert a tészta szépen megkel akkor is, ha minden hozzávalót egyszerre összegyúrok.

Folyékony fánkösszeteveők
Száraz fánkösszetevők

Miután a tésztát összedolgoztuk, letakarva pihentetjük. Körülbelül egy óra alatt szépen megkel, és a duplájára nő.

Fánktészta a daasztógépben
Fánktészta kelesztés előtt
Fánktészta kelesztés után

Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk – bár én most egy kicsit túlnyújtottam, de így is finom lett! Ezután pohárral vagy pogácsaszaggatóval szépen kiszaggatjuk a fánkokat.

Fánktészta dagasztva
Fánktészta kinyújtva

Ezután jött a kétféle sütési mód tesztje. A fánkok egyik részét bő olajban sütöttük, a másikat pedig tepsire raktuk és sütőben sütöttük meg – légkeveréssel 200 fokon. Kíváncsian vártuk, melyik lesz a nyerő!

Fánk sütése olajban
Fánk sütése sütőben
Különbség a fánkok kinézete között

Amikor összehasonlítottuk a kétféleképpen sült fánkot, hamar kiderült, hogy az olajban sült változat lágyabb és puhább lett, az állaga is sokkal jobban hasonlított a hagyományos fánkra. A sütőben sült verzió ezzel szemben kicsit tömörebb volt, a külseje pedig enyhén ropogós. Így is finom lett, és talán megéri ezt a kompromisszumot, ha az egészségesebb étkezés a cél. Sőt, ebben a formában talán gyakrabban rászánjuk magunkat, hogy ne csak évente egyszer süssünk fánkot!

A farsang nemcsak a finom fánkokról, hanem a kreatív jelmezekről is szól, amelyekkel igazán színesíthetjük ezt az időszakot. Ha te is fiús anyuka vagy, és éppen ötleteket keresel, nézd meg a Minecraft jelmez készítéséről szóló videónkat! Egy egyszerű és látványos megoldást mutatunk, amivel garantáltan sikert arathatsz a gyerekek körében. Kattints ide, és meríts inspirációt a farsangi készülődéshez!

Küldd el másoknak is:

Facebook
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Meríts ihletet ezekből is!

Kerti kártevők ellen katica és növénytársítás

Kerti kártevők elleni védekezés – a mi vegyes módszereink

Ahogy tavasszal életre kel a kert, nemcsak a virágok és friss zöld levelek bukkannak elő, hanem sajnos a kártevők is. Az enyhébb telek miatt egyre több rovar telel át, így egyre korábban és nagyobb erőkkel indul a támadás a veteményes és a gyümölcsfák ellen is. De van jó hírünk: nem kell egyből vegyszerekhez nyúlni!

Tovább olvasom