Disznóvágás, disznótor és téli lakomák – hagyományos ízek modern köntösben

Amint megérkezik a hűvös idő, a könnyed nyári fogások helyét átveszik a tartalmasabb, laktatóbb ételek. Valahogy ilyenkor jobban esik a zsírosabb falat, és már a gondolatra is összefut a nyál a szánkban: egy szelet frissen sült hurka, omlós oldalassal megkoronázva… ugye ismerős érzés?

De ne aggódj, ha nem készülsz komplett disznóvágást rendezni a kert végében! Egy jó hentesnél szinte minden hozzávalót be tudsz szerezni, így kis adagokban is elkészítheted a tél ízeit. Ha pedig már lúd, legyen kövér: próbálj ki néhány házi készítésű különlegességet is – garantáltan megéri a fáradozást!

Disznóvágás, felakasztott kolbászok füstölésre várva
Hurka, kolbász

Zsír és tepertő – egyszerűen, otthon

A házi zsír készítése nemcsak nosztalgikus élmény, hanem nagyon praktikus is: amíg a sercegő zsír lassan készül, ropogós tepertő is kerül az asztalra. Gondolj csak bele, milyen jólesik egy kis meleg tepertő egy hideg estén! Ha belefognál, nézd meg videónkat, amiben lépésről lépésre bemutatjuk a folyamatot.

Abált szalonna – igazi klasszikus

Ha valami igazán autentikusra vágysz, az abált szalonna tökéletes választás. Puha, ízes, és olyan házias ízvilágot varázsol, amit máshol nem kapsz meg. És hogy hogyan készítheted el otthon? Ezt is megmutatjuk videónkban – pofonegyszerű, csak egy próbát kell tenned!

Házi disznózsír és tepertő készítése
Abált szalonna

Kocsonya – a tél megkerülhetetlen sztárja

Nincs tél kocsonya nélkül, igaz? Ez az a fogás, ami már szinte az ünnepi asztal elmaradhatatlan része, és amihez minden családnak megvan a maga bevált receptje. Mi is megfőztük a magunkét, és minden trükköt elárulunk a videónkban, hogy neked is tökéletesre sikerüljön.

Kocsonya üveg tálban
Kocsonya kuglóf formában dermesztve

Hájas sütemény – egy édesszájú tél kedvence

Ha egy igazán omlós, réteges finomságra vágysz, a hájas süteményt nem érdemes kihagyni! Bár az elkészítése időigényes, minden falatja maga a csoda. Mi is nekiláttunk, és most már a tapasztalatainkat is megoszthatjuk veletek!

Blogbejegyzés: Megtanultuk nagymamám receptjét – így lesz tökéletes a hájas tészta
és videó:  az elkészítéséről

Próbáld ki te is!

Kóstolj bele a tél ízeibe!

Akár egy disznóvágás résztvevője vagy, akár csak egy kis konyhai kalandra vállalkozol, a lényeg ugyanaz: élvezd a tél ízeit, és merülj el a hagyományos magyar gasztronómia csodáiban. Fogj neki bátran, és ne feledd: egy kis szeretettel minden finomabb! Jó étvágyat kívánunk!

Küldd el másoknak is:

Facebook
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Meríts ihletet ezekből is!

Kerti kártevők ellen katica és növénytársítás

Kerti kártevők elleni védekezés – a mi vegyes módszereink

Ahogy tavasszal életre kel a kert, nemcsak a virágok és friss zöld levelek bukkannak elő, hanem sajnos a kártevők is. Az enyhébb telek miatt egyre több rovar telel át, így egyre korábban és nagyobb erőkkel indul a támadás a veteményes és a gyümölcsfák ellen is. De van jó hírünk: nem kell egyből vegyszerekhez nyúlni!

Tovább olvasom