Minden évben szép termés van a birskörte fámon. A birs gyümölcsöt nyersen nem szoktuk fogyasztani. A kompót, birsalma sajt és birs lekváron kívül van egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető finomság. Sütőben sült birsalma.
Idén nagyon szép, hiba nélküli birskörték teremtek. Ez azért nagy öröm, mert könnyebb hámozni, megpucolni őket, mint amikor kukacos részeket kell kivagdosni az amúgy is nehezen kezelhető gyümölcsből.
A birskörte csak alakjában különbözik a birsalmától, íze, illata ugyanolyan.
Egy szép nagy birskörtét négy részre vágtam a legnagyobb késemmel. Így könnyebb megpucolni, a magházat kivágni. Szeletekre vágtam és hagyományos zománcos tepsibe tettem. Az ízek harmóniája miatt alma szeleteket is szoktam rá tenni.
Fahéjjal és finomítatlan nádcukorral meghintem és beteszem a sütőbe. A gyümölcsök nedvességétől függ a sütés utáni állaga a finom édességnek, ami sütemény helyett is megállja a helyét. A változatosság jegyében tízórai is lehet az iskolában, ha egy formás kis dobozban csomagoljuk a csemetének.